Στεγαστικό επίδομα & Φοιτητικό εισητήριο

Στους καταρτιζόμενων των δημοσίων Ι.Ε.Κ. χορηγείται στεγαστικό επίδομα 1000€ (ΦΕΚ τ. B’ αρ. 4634 του 2022)

Δικαιούχος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο καταρτιζόμενος (γονέας) είτε ο ίδιος εάν είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης ή πάνω από 25 ετών.

Όροι και προϋποθέσεις: Εισόδημα έως 30.000€. Διαμονή σε μισθωμένη κατοικία η ξενοδοχείο στο Δήμο έδρας του Δημόσιου ΙΕΚ, διαφορετικό από την κύρια κατοικία του. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι (6) μήνες εντός του Εκπαιδευτικού Έτους και να είναι δηλωμένη στην ΑΑΔΕ. Οι γονείς του καταρτιζόμενου ή ο ίδιος να μην κατέχουν κατοικίες που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. αθροιστικά.

Οι καταρτιζόμενοι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη φοίτηση στα δύο (2) εξάμηνα του εκπαιδευτικού έτους για το οποίο αιτούνται το επίδομα, εκτός από το πρώτο έτος για το οποίο απαιτείται μόνο Βεβαίωση Φοίτησης. Για την περίοδο της Πρακτικής Άσκησης απαιτείται Βεβαίωση Ολοκλήρωσης.

Δεν δικαιούνται να λάβουν το στεγαστικό επίδομα: α) Όσοι καταρτιζόμενοι είναι κάτοχοι Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή είναι κάτοχοι πτυχίου ή τίτλου εκπαιδευτικού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. β) Όσοι καταρτιζόμενοι έχουν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισής.

Η αίτηση χορήγησης υποβάλλεται από 1 έως 30 Ιουνίου.

Στους καταρτιζόμενων των δημοσίων (Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υ.ΠΑΙ.Θ. χορηγείται δελτίο ειδικού εισιτηρίου (πάσο) ΦΕΚ τ.Β’ 4715 του 2021

Δικαιούχοι: Οι καταρτιζόμενοι των δημοσίων Ι.Ε.Κ. που α) Έχουν ηλικία έως 22 ετών και β) δεν εμπίπτουν σε κάποια άλλη κατηγορία που παρέχει δικαίωμα μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο ή με πλήρη απαλλαγή.

Όροι και προϋποθέσεις: Το δικαίωμα μειωμένου εισιτηρίου για τον καταρτιζόμενο των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. ισχύει στη χρονική διάρκεια των τεσσάρων εξαμήνων κατάρτισης και στα χρονικά διαστήματα διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης και μέχρι να αποκτήσει την Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) ή την απώλεια της ιδιότητας του καταρτιζόμενου για οποιοδήποτε λόγο.

Για τους πρωτοετείς καταρτιζόμενους των δημοσίων Ι.Ε.Κ. και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών χορήγησης του δελτίου ειδικού εισιτηρίου θα γίνεται δεκτή μέχρι 30 Νοεμβρίου κάθε έτους η εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης προεγγραφής ή της βεβαίωσης εγγραφής στο οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα

Οι καταρτιζόμενοι δικαιούνται έκπτωση 50% επί της τιμής του κανονικού κομίστρου: Στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης που εδρεύει το τμήμα που φοιτά ο δικαιούχος, στις οδικές υπεραστικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες που συνδέουν την έδρα του τμήματος που φοιτά ο δικαιούχος με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Οι καταρτιζόμενοι δικαιούνται έκπτωση 25% επί της τιμής του κανονικού κομίστρου: Στις αστικές,υπεραστικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της υπόλοιπης Χώρας.

Την πρώτη ημέρα των μαθημάτων θα χορηγηθεί σε όλους τους δικαιούχους σχετική Βεβαίωση Εγγραφής.

Previous Article
Next Article