Οι Συνοδοί βουνού στους βράχους των Μετεώρων.

Το οδοιπορικό μας ξεκίνησε με την συγκέντρωσή μας στα Δ.Ι.Ε.Κ. Τρικάλων και μαζί με τον Καθηγητή μας Χρήστο Ευσταθίου, διευθυντή του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Τρικάλων και τον Μάριο Μαρολαχάκη, διευθυντή των Δ.Ι.Ε.Κ. Τρικάλων ξεκινήσαμε για το Καστράκι Καλαμπάκας και την Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Σταθμεύσαμε τα αυτοκίνητά μας και αφού ετοιμαστήκαμε κατάλληλα ξεκινήσαμε για τη δική μας εκπαιδευτική πεζοπορική εμπειρία η οποία είχε τα εξής πεζοπορικά χαρακτηριστικά:

Είναι η πιο απολαυστική πεζοπορία στα Μετέωρα. Η συγκεκριμένη κυκλική μας διαδρομή εμπλουτίζει την πεζοπορική εμπειρία εισάγοντας στη διαδρομή μερικές εντυπωσιακές θέσεις θέας. Αφορά αρχικά την προσέγγιση της Μονής Μεγάλου Μετεώρου από το παλιό μονοπάτι που ανέβαινε από το Καστράκι προς την περιοχή αυτή, περνάει απέναντι στο Μνημείο Βλαχάβα και την Μονή της Υπαπαντής, καταλήγει στο χρυσοκίτρινο δάσος της βελανιδιάς και στο βράχο της Δούπιανης και βαδίζοντας πάνω στο τελευταίο κομμάτι του μονοπατιού Μ 01 επιστρέφουμε στο πάρκινγκ κάτω από τον Άγιο Νικόλαο Αναπαυσά.

Αρχικά η περιήγησή σας ξεκίνησε με μαθήματα γεωλογίας και μορφολογίας των βράχων και την εξήγηση του φαινομένου της αντιστροφής των πετρωμάτων σ’ έναν βράχο με κροκαλοειδή υφή δηλ. με την ανάλυση της εναπόθεσης νεότερων πετρωμάτων στο κάτω μέρος ενός βράχου και παλαιοτέρων στο επάνω μέρος αυτού. Ακολούθησε περπάτημα σε ασφατόδρομο πριν μπούμε στο μονοπάτι μας. Η υποδοχή μας, ακριβώς στην αρχή του μονοπατιού, έγινε από το άγαλμα από ξύλο ενός Μοναχού ή κατ’ άλλων πατήρ Παϊσίου και συνεχίστηκε ανάμεσα σε ευσκιόφυλλα δέντρα και

σε βλάστηση όπου κυριαρχούν οι μεσογειακοί θαμνώνες (μεσογειακή μακία), με μεγάλη ποικιλία θάμνων και φρυγάνων, με έντονη παρουσία του κυκλάμινου με φύλλωμα σε σχήμα καρδιάς (μια από τις διαφορές με την ανεμώνη) και ακριβώς κάτω και δίπλα από τους πέτρινους γίγαντες που φιλοξενούν τις 2 Μονές Βαρλαάμ και Μεγάλου Μετεώρου. Λίγο πιο πάνω χωρίζεται σε δυο (2) κατευθύνσεις. Ακολουθώντας την αριστερή κατεύθυνση ο πεζοπόρος μπαίνει σε ένα καλντερίμι με συνεχείς στροφές το οποίο κερδίζει γρήγορα υψόμετρο και ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση φυλλοβόλων ειδών, κάτω από τους μεγάλους βράχους και μπορέσαμε να θαυμάσουμε την εντυπωσιακή θέση “φυλακές”, τον αναρριχητικό Βράχο της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Μανδηλά και την Μονή Ρουσάνου μέσα από ένα ανηφορικό – αρχικά στενό και έπειτα φαρδύτερο – απεριποίητο μονοπάτι που ανεβάζει στο πλάι του βράχου μέχρι την χτισμένη είσοδο του μοναστηριού του Μ. Μετεώρου.

Πάνω από τα τουριστικά στάντ – μικρά υπαίθρια μαγαζάκια και ακριβώς απέναντι από το Μ. Μετέωρο και ενώ ξεπερνάμε ένα μέρος του ασφαλτόδρομου, ακολουθεί μικρή ανάβαση σε ασφαλές μεν τοπίο, αρκετά απεριποίητο δε, καθώς δίνει την αίσθηση του εκτεθειμένου. Το μονοπάτι χρειάζεται ορισμένες βελτιώσεις βατότητας και χρειάζεται εξ ολοκλήρου σήμανση, ωστόσο είναι προσβάσιμο. Το τέλος της διαδρομής αυτής μας βρίσκει, ανάμεσα σε ψαμμιτικές κορυφές, δενδρώδη βλάστηση αλλά και σε μια πανοραμική θέα που αποζημιώνει τον κόπο μας καθώς, περπατώντας έως την άκρη της κορυφής ενός βράχου, βρεθήκαμε να αγναντεύουμε από ψηλά την Μονή της Υπαπαντής, τα άσπρα αποτυπώματα (περιττώματα) ενός είδους γύπα (Ασπροπάρη) υπό εξαφάνιση και την μαγευτική θέα προς τα χρυσοκίτρινα (εποχικό χρώμα) δάση και τις ρεματιές στα βόρεια της περιοχής των Μετεώρων.

Λίγο πιο κάτω και κατευθυνθήκαμε στο μονοπάτι μας το οποίο κατηφόριζε προς το Άγαλμα του Βλαχάβα όπου εκεί κάναμε μια στάση ξεκούρασης και γνωριστήκαμε μ’ έναν φιλικό περιπλανώμενο φυσιολάτρη, αγγλοσάξονα τουρίστα (ένα από τα κλου της διαδρομής), ο οποίος ακολουθώντας μας έφτασε ασφαλής μέχρι το τέλος της διαδρομής μας.

Απέναντι από το μοναστήρι της Υπαπαντής (στο τέλος γίνεται αναφορά σ’ αυτό) βρίσκεται το άγαλμα του αρματολού Παπαθύμιου Βλαχάβα ( 1760 – 1809 ) το οποίο στέκει αγέρωχο υπενθυμίζοντάς μας τους αγώνες που έδωσαν οι ιερείς στο όνομα της πίστης, της πατρίδας και της ελευθερίας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης κατά του Τουρκικού ζυγού.

Το σημείο που βρίσκεται το άγαλμα του ήρωα μας, αποτελεί πόλο έλξης για τον κάθε εκδρομέα και είναι η πρόταση που γίνεται σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς για επίσκεψη, μιας και η πρόσβαση είναι αρκετά καλή. Είναι ένα μνημείο που είναι στο πιο απόμακρο σημείο από τους βράχους των Μετεώρων γιατί ο παπά Θύμιος Βλαχάβας από την Μονή Αγίου Δημητρίου απέναντι από το εκεί που είναι σήμερα το μνημείο, αποτέλεσε το στρατηγείο της πάλης του ανυπότακτου παπά με τον Αλή πασά….

Μετά την όποια ξεκούραση εκεί πάνω γρήγορα κατεβήκαμε από μια πανέμορφη κυκλική διαδρομή που γίνεται μέσα στο πυκνό βελανιδόδασος που μας έφερε μέσα σε βελανιδιές (όπου τα βρύα τους μας έδειχναν ξεκάθαρα το σημείο του Βορρά), και στη χαμηλή βλάστηση συναντούσαμε μανιτάρια, κισσούς, κρόκους και λαγόμηλα.

Στα άλλο κλου* της διαδρομής μας ήταν και η τυχαία συνάντησή μας με τους νέους υποψηφίους του τμήματος «Συνοδός Βουνού» του Ιδιωτικού «ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ» Λάρισας, μελλοντικοί μας συνάδελφοι, γνωστοί και φίλοι ορισμένων σπουδαστών του δικού μας Δημοσίου ΙΕΚ Τρικάλων!

Αφήνοντας το πυκνό δάσος και ανάμεσα σε εντυπωσιακούς βράχους, συναντήσαμε τον επιβλητικό Βράχο της Δούπιανης, ένα εκπαιδευτικό αναρριχητικό πεδίο όπου χαζέψαμε τους αναρριχητές που άλλοι έκαναν τις πρώτες τους προσπάθειες στο βράχο και άλλοι λίγο πιο κάτω σ’ έναν άλλο γκριζομαυροπράσινο βράχο να κρέμονται με ζωηρά ρούχα λες και φάνταζαν σαν λαμπιόνια σε χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Η Αναρρίχηση

Τα εντυπωσιακά βράχια των Μετεώρων είναι ένας αναρριχητικός προορισμός που όμοιός του δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Ο συνδυασμός του κροκαλοπαγούς βράχου, του πανέμορφου τοπίου, και της κατάληξης κάθε αναρριχητικής διαδρομής πάνω στην κορυφή αυτών των πέτρινων γιγάντων με τη μαγευτική θέα, αλλά και του πολιτιστικού φορτίου της περιοχής, είναι μοναδικός! Σχεδόν 800 αναρριχητικές διαδρομές σε 15 αναρριχητικά πεδία, όλων των βαθμών δυσκολίας, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία αναρρίχησης. Τέλος το μονοπάτι μας καταλήγει περίπου 100 μ. μετά τη διασταύρωση με τον ασφαλτόδρομο και 200 μ. πριν τη διασταύρωση για Μονή Αναπαυσά. Ευχαριστούμε δημόσια τον Καθηγητή και τον Διευθυντή μας για την υποστήριξη στην μεγάλη και υπέροχη αυτή πεζοπορική διαδρομή.

Previous Article
Next Article